img_5496

Jídla v Indonésii, nebo přesněji řečeno zákusky a nápoje, se často přibarvují chemickými potravinářskými barvami. Pro ty, kdo dávají přednost barvám vytvořeným přírodou, bude lákavý nápoj es cincau hijau, který se prodává v pojízdných stáncích na okrajích silnic. Vyrábí se z listů rostliny cincau, javánského palmového cukru, kokosového mléka a strouhaného ledu. 

Cincau (nebo také camcao) je indonéský název pro popínavou léčivou rostlinu latinsky zvanou cyclea barbata. Roste na slunných místech v nadmořské výšce do maximálně 800 m, lidé v Indonésii rostlinu pro její léčivé účinky pěstují také u plotů svých dvorků či zahrádek. Listy obsahují karbohydrát, který absorbuje vodu. Dá se z nich proto mačkáním ve vodě vyrobit želé, ze kterého se pak vyrábějí nápoje pro chuť či zdraví. Vhodným ochucovadlem je také med, sirup nebo arenový cukr.

Rostlina má blahodárné účinky na snižování vysokého tlaku, pomáhá při horečkách, aftách, bolestech žaludku nebo otravě krevetami. Kromě toho listy obsahují vitamíny A a B, vápník, fosfor a vlákninu (6,23 gramů ve 100 gramech).

img_5447img_5460img_5452img_5467img_5474img_5473img_5496

Facebook Twitter Email