sambal na trhu zapadni Sumatra

Kdyby měli Indonésané vyjmenovat součásti své stravy, bez kterých se jen těžce obejdou, kromě rýže by většina z nich určitě zmínila sambal, pálivou omáčku z chilli papriček. I když jsou pálivé papričky, kterých v úrodné půdě tropů roste mnoho druhů od červených po tmavé a světlě zelené, rovné až „kudrnaté“, součástí mnoha indonéských pokrmů, k jídlům se jako dochucovadlo podává kromě soli a sojové omáčky také omáčka sambal

Zatímco základní verze omáčky se připravuje pouze z chilli papriček a soli, kulinářské kreativitě se na souostroví meze nekladou. Můžete si tak také pochutnat na sambalu s šalotkami, rajčaty, limetkovou šťávou, olejem, smaženými arašídy, ančovičkami, krevetovou pastou terasi nebo různým kořením. Výrobci sambalu se snaží vyhovět opravdu všem, a tak si i milovníci durianu mohou těšit z pálivé omáčky připravené  z tohoto krémového ovoce, které se kvůli svému výraznému aroma těší nechvalné pověsti. Omáčka s výmluvným názvem sambal setan (česky satan) zase rozhodně není určena pro slabé žaludky. 

Sambal se připravuje drcením a hnětením chilli papriček a dalších ingrediencí nástrojem ulek na kamenné misce cobek, která se prodává na trhu či v obchodech s domácími potřebami. Misky mají různé velikosti, od malých vhodných pro přípravu dostatečného množství omáčky pro jednu rodinu až po obrovské kamenné mísy používané pro přípravu sambalu pro větší společnost na recepcích a oslavách. V dnešní době si hospodyňky ulehčují práci elektrickým mixérem, mnoho lidí nedá ale na sambal připravený ručně dopustit. Některé druhy sambalu se podávají v syrovém stavu, jiné se nejdříve osmaží na trocše oleje. 

sambal 01

Zatímco jedněm stačí sambal ze dvou či tří chilli papriček zvaných indonésky cabai nebo lombok, druzí konzumují omáčku připravenou z několika desítek pálivých papriček takřka po lžících. Oblíbená jsou pálivá jídla a sambal především v oblasti Minangkabau na Západní Sumatře, odkud jsou také tyto fotografie. 

Rychlým řešením pro milovníky pálivého jídla je sambal v plastové láhvi vyrobený v továrně. Na cestách v zahraničí si ho s sebou do kabelek a aktovek přibalují také indonéští diplomaté – a ochucují jím chuťově mdlá jídla jako jsou třeba české houskové knedlíky.

trh zapadni Sumatra 3

Facebook Twitter Email