Šťavnatý ananas, světlečervená papája, nezralé manggo kyselé chuti, osvěžující okurka, bílá ředkevbengkoang a vodní jablko jambu air,to vše nakrájené na kousky a polité omáčkou z čerstvě nadrcených arašídů, chilli papriček a javánského kokosového cukru.

Pokud se vám při představě této lahodné vitamínové kombinace sbíhají sliny, nezapomeňte v Indonésii ochutnat salát rujak buah (buahznamená v indonéštině ovoce – na rozdíl od nás považují souostrované okurku za ovoce). Prodává se v malých pojízdných stáncích na okrajích silnic nebo ho nabízejí obchodníci pravidelně projíždějící ulicemi kampungů, obytných městských čtvrtí. Někdy se k ovoci a zelenině ještě přidává smažené tofu. Je sice pravda, že v Indonésii je třeba se mít ze zdravotních důvodů na pozoru před oloupaným ovocem a zeleninou, prodejci rujaku ale často všechny součásti salátu loupají a krájí přímo na místě, takže je možné si čistotu pohlídat.

Podle javánské tradice je rujak součástí rituálu Nujuh Bulanankonaného v sedmém měsíci těhotenství, aby se tak zajistil bezproblémový porod a zdar dítěte i jeho rodičů. Na rozdíl od běžně prodávaného rujaku jsou však v tomto případě všechny ingredience nahrubo nastrouhané. Tomuto způsobu přípravy se říká rujak serut. Nastávající matka a otec salát prodávají za symbolické mince hostům, kteří podle jeho chuti mohou určit, jaké bude pohlaví nenarozeného dítěte: pokud chutná rujaksladce, narodí se manželům dívka, pálivá chuť je předzvěstí chlapce.

Na indonéských ulicích se ale neprodává pouze jeden druh rujaku. Oblíbený je rujak tumbuk, jinak také nazývaný rujak bebek(kachní rujak) – ovoce a zelenina jsou rozmačkány společně se sladkopálivou omáčkou v dřevěném hmoždíři a podávány se zmrzlinou. Pokud jste vegetariáni, vyhýbejte se obloukem rujak cingur, specialitě z východní Jávy z ovoce, zeleniny, tofu – a nakrájené hovězí tlamy.

Facebook Twitter Email