Chuť prozradí mnoho
Pokud se vám při představě této lahodné vitamínové kombinace sbíhají sliny, nezapomeňte v Indonésii ochutnat salát rujak buah (buahznamená v indonéštině ovoce – na rozdíl od nás považují souostrované okurku za ovoce). Prodává se v malých pojízdných stáncích na okrajích silnic nebo ho nabízejí obchodníci pravidelně projíždějící ulicemi kampungů, obytných městských čtvrtí. Někdy se k ovoci a zelenině ještě přidává smažené tofu. Je sice pravda, že v Indonésii je třeba se mít ze zdravotních důvodů na pozoru před oloupaným ovocem a zeleninou, prodejci rujaku ale často všechny součásti salátu loupají a krájí přímo na místě, takže je možné si čistotu pohlídat.
Na indonéských ulicích se ale neprodává pouze jeden druh rujaku. Oblíbený je rujak tumbuk, jinak také nazývaný rujak bebek(kachní rujak) – ovoce a zelenina jsou rozmačkány společně se sladkopálivou omáčkou v dřevěném hmoždíři a podávány se zmrzlinou. Pokud jste vegetariáni, vyhýbejte se obloukem rujak cingur, specialitě z východní Jávy z ovoce, zeleniny, tofu – a nakrájené hovězí tlamy.