Foto: Čajové plantáže na Jávě
Pěstitelé sklízí čaj na plantážích v okolí hinduistické svatyně Cetho na střední Jávě. Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje v Indonésii – oslazený několika lžičkami cukru se popíjí v jakoukoliv denní i noční hodinu.
Zatímco dříve se Indonésie řadila mezi tři největší producenty čaje na světě, od roku 2000 produkce této plodiny klesá. Indonésie se tak nyní řadí na sedmé místo mezi světovými pěstiteli čaje za Čínu, Indii, Keňu, Srílanku, Vietnam a Turecko. Kvalita indonéského čaje nedosahuje takové úrovně jako ve výše zmíněných zemích, a proto se indonéský čaj prodává na světových trzích levněji než čaj jeho konkurence. I kvůli nižším výnosům nyní zemědělci na čajových plantážích pěstují čím dál tím více zeleninu, palmu olejnou a kaučukovník.
Čaj se pěstuje v jedenácti provinciích na ostrovech Sumatra, Jáva, Kalimantan a Sulawesi, nejrozsáhlejší čajové plantáže se nacházejí na západní Jávě v okolí města Bandung.